High Tech Analysis
Talent gezocht

Omzetkopers verspillen energie

Gepubliceerd op: 12-07-2012

 

De Detron ICT & Telecom Groep uit Den Bosch is met een “koop en bouw strategie” bezig zwakkere bedrijven uit de ICT en Telecom sector op te kopen om zo uit te groeien tot een grote speler in de ICT sector. Sinds de start in 2008 met een krediet van 26 miljoen euro is tot en met 2011 al een omzet van 103 miljoen euro bij elkaar gekocht en het einde is nog niet in zicht. Dezer dagen werd Issue Information Technology uit Rotterdam gekocht. CEO George Banken van Detron verwacht in 2012 een omzet van €150 miljoen. Hij liet ook het oog vallen op  het Microsoft huis Qurius uit Zaltbommel, dat zich liever wil binden aan het Franse zusterbedrijf Prodware. Samen met Qurius zou Detron in 2013 uitkomen op een omzet van circa €215 miljoen. Qurius en Prodware samen behaalden in 2011 al een omzet van €181 miljoen.

 Geen strategie

“Buy & Build”, wat Detron doet, is helemaal geen strategie. De enige strategie die daar achter zit is voor de investeerders zoveel mogelijk geld te verdienen. Die strategie voeren zij tactisch uit door zoveel mogelijk omzet te kopen. Zij denken dat méér omzet automatisch leidt tot meer winst en dat is een grote vergissing. Winstvorming kan alleen ontstaan wanneer de klant meer waarde ontvangt voor de producten en diensten die de klant inkoopt. Die meerwaarde kan alleen ontstaan door inzet van gespecialiseerde kennis. Daarvoor is schaalvergroting niet nodig.

Bankiers 

De grote banken werken aan het proces van schaalvergroting door consolidatie mee om hun verliezen  op zwakke bedrijven uit te stellen dan wel te voorkomen. Zij vermijden daarmee een faillissement wat banken en de belastingdienst meestal veel geld kost, tonen hun “goede hart” en zetten kredieten vaak om in aandelen of achtergestelde in aandelen om te wisselen obligaties tegen een veel te hoge rente. Het is niet de primaire taak van banken om aandeelhouder en ondernemer te spelen. Bankiers krijgen dan teveel petten op. De management aandacht van de ondernemer die voor deze processen nodig is gaat vaak ten koste van de aandacht voor de klant.

 Ondernemingen zoals Detron zitten nog midden in de fase van  aandeelhouderskapitalisme gericht om omzetgroei en winst. Om maar iets van winst te kunnen laten zien gebruiken zij het meest uitgeklede winstbegrip dat er bestaat, namelijk EBITDAE. Dat is de winst voordat rekening is gehouden met afschrijvingen, extra afschrijvingen en bijzondere eenmalige kosten. Dat doen zij zonder te beseffen dat hun groeistrategie voortdurend leidt tot extra afschrijvingen en eenmalige kosten. Het is een vicieuze cirkel waar zij niet meer uitkomen. Dat gebeurde juist bij Qurius in de periode 1998-2008. En bijvoorbeeld in de jaren tachtig bij Newtron.

 

Het uiteindelijke doel van ondernemerschap is niet zoveel mogelijk omzet, maar zoveel mogelijk winst en vermogen om uiteindelijk de continuïteit van de onderneming veilig te stellen. Omdat bij “stofzuigers” zoals Detron de focus ligt op groei en niet op winst, dat komt later wel, vallen deze bedrijven vroeger of later weer uit elkaar. Denk aan de bedrijven van opkoper Joep Van den Nieuwenhuizen of aan de tragische afgang van Getronics. Het gaat bij bedrijvenopkopers en banken die daaraan meewerken vaak om verkeerd gerichte energie die beter besteed kan worden aan de kernwaarden van de individuele onderneming. Vandaar dat Qurius zijn aandacht beter exclusief kan richten op de klant en Detron op het gezond en echt winstgevend maken van de portfolio die nu al in bezit is.

Mamut
Naar archief